PerformanceRetorik

I PerformanceRetorik ligger fokus mer på VAD du gör och HUR du säger något än VAD det är du säger. Och att undersöka gränserna för vad man kan göra i ett rum med en publik för att få största möjliga genomslag i det man vill ha sagt.

Genom alla år som skådespelare, improvisatör, röstcoach och föreläsare vill jag dela med mej och inspirera dej att göra upp med gamla föreställningar om hur vi måste bete oss framför en gäng åhörare. Du kommer bli förvånad över hur stort svängrum du egentligen har.

En föreläsning i PerformanceRetorik kan innehålla:

  • Taltempo och variation – En monoton och odynamisk röst är mindre intressant att lyssna på. 
  • Improvisationsteater – Finns det nån motsvarighet till nåt som är så utvecklande och kul på samma sång? Eller teambildande för den delen? Vi övar på attityden att bejaka våra impulser. Att säga ja till varandras ideér. Allt händer här och nu och det finns inga fel, inga nej, bara JA!!
  • Hur vill du att åhörarna ska uppfatta dig? – Alla kan förbättra sin retorik genom att likt en skådespelare träna taktik och vilja inför sina framträdanden – med skillnaden att du jobbar med dig själv och inte med en rollkaraktär. 
  • Röstläge – Många pratar i ett spänt och högt röstläge, det kan upplevas forcerat och är ansträngande för rösten. Hur pratar du med dina vänner? Kanske mår dina framföranden bra av att få en personligare ton.
  • Pausering – Precis som i musik så mår ett framträdande bra av pauser – då ger vi våra lyssnare chansen att ta in det vi just sa.
  • Hållning och kroppsspråk – Är betydande för hur dina åskådare uppfattar dig. 
  • Omfamna ett misstag – misstag ska inte gömmas, låt istället alla i publiken få se vad som blev knas – och dom kommer känna igen sej i dej och ditt misstag förvandlas i en handvändning från pinsamt till en retorisk fullträff.
  • Utmana din comfort zone – Jag har aldrig lämnat en föreläsning utan att minst fem personer spontant sjungit solo inför allt och alla. Inte för att jag tvingat nån, utan för att dom själva har tagit initiativet. Det funkar om man skapar ett rum som tillåter det.

Vi hjälps åt med att utforma föreläsningen tillsammans så att tyngdvikten hamnar på det som din organisation eller företag har störst behov av. 

Läs vidare om varför du ska inspireras av Att-döda-en-präst-metoden.

/David Sennerstrand